Előszó

Tisztelt Olvasó, Kedves Sporttudomány iránt érdeklődő kollégák!

A tanulmány a Debreceni Egyetemen újonnan induló sport-pszichodiagnosztika és tanácsadás felsőfokú szakirányú továbbképzés tantervi hálójának részét képező oktatási anyag elkészítése miatt íródott. A sporttudományi és edzéselméleti alapismeretek című segédanyag elsődleges célja a sporttal kapcsolatos tudományos ismeretek áttekintése, a kapcsolódó tudományterületek bemutatása, eljutva egy holisztikus szemléletmód kialakításához, amit a leendő sportszakemberek a gyakorlati szakmai tudásukkal együtt integráltan, egymást kiegészítve a sportoló javára tudják fordítani és a teljesítményük fokozásához vezetni.

A sporttudomány és edzéselméleti alapok könyv ismertetése során, az egyes fejezetek tárgyalása mentén, sportolóként fontosnak tartottam, hogy olyan területeket érintsünk a sporttudományos ismeretek széles tárházából, amely a gyakorlatban is közvetlen úton, megfelelő sportszakmai támogatással direkt módon tudja befolyásolni a sportoló mindennapi tevékenységét. Bízom benne, hogy a könyv kielégíti egyrészt az oktatók, hallgatók vagy a már sporttal foglalkozók igényét egyaránt. Mindezeket szem előtt tartva készült el a tananyag.

Zárásként megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem Prof. Dr. Münnich Ákosnak, valamint a jegyzet lektorának Dr. habil. Balogh Lászlónak az értékes hozzájárulásukat és a közös erőfeszítéseket.

Előszómat Szent-Györgyi Albert idézetével szeretném zárni:

“A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”