mvst

5.6.3 probléma: Étteremlátogatással kapcsolatos attitűdök vizsgálata

A vásárláshoz hasonlóan az étteremlátogatás is viszonylag megosztja az embereket. Vannak, akik felesleges kiadásnak tartják, és inkább otthon, saját maguk főznek. Vannak, akik igyekeznek kímélni magukat az ilyesfajta házimunkáktól - vagy egyszerűen nem tudnak főzni - és ebből kifolyólag az éttermek rendszeres látogatói. Megint mások csupán praktikus okokból járnak étterembe: ünnepek alkalmával, baráti összejövetelekkor stb. A következőkben a klaszteranalízis segítségével az étteremlátogatással kapcsolatos attitűdöket fogjuk szemügyre venni.

A vizsgálathoz szükséges adatok az 5.24. R-forráskóddal hívhatók elő.

d<-read.csv("c:/adat/etterem.csv")
d
5.24. R-forráskód

   V1 V2 V3 V4 V5 V6 V7 V8
1   6  4  7  3  2  4  2  5
2   2  3  1  4  5  4  5  4
3   7  2  6  4  1  3  1  3
4   4  6  4  5  3  6  3  6
5   1  3  2  2  6  4  7  4
6   6  4  6  2  3  4  3  4
7   5  3  6  3  3  4  3  5
8   7  3  7  4  1  4  1  4
9   2  4  3  3  6  3  6  3
10  3  5  3  6  4  6  4  6
11  1  3  2  3  5  3  5  3
12  8  4  5  4  2  4  2  4
13  2  2  1  5  4  4  4  4
14  4  6  4  6  4  7  4  7
15  6  5  4  2  2  4  2  4
16  3  5  4  8  4  7  4  7
17  4  4  7  2  2  5  2  5
18  3  7  2  6  4  3  4  3
19  4  6  3  7  2  7  2  7
20  3  3  2  4  7  2  5  3 
5.24. R-eredmény.

Az 5.24. R-eredményen szereplő változók kódjai a következők:

  • V1: Ha csak tehetem, étteremben ebédelek.
  • V2: Munkahelyemen szívesen választom a munkahelyi étkezdét.
  • V3: Szerintem éttermek nélkül nem is lenne kerek a világ.
  • V4: Családi alkalmak, ünnepek esetén szívesen étkezem étteremben.
  • V5: Szerintem étteremben étkezni merő pénzpocséklás.
  • V6: Időnként szívesen étkezem házon kívül.
  • V7: Előnyben részesítem a saját főztömet.
  • V8: Szívesen járok korrekt árakkal dolgozó éttermekbe.

n<-length(d$V1)
wss1<-(n-1)*sum(apply(d,2,var))
wss<-numeric(0)
for(i in 2:6){W<-sum(kmeans(d,i)$withinss)
wss<-c(wss,W)}
wss<-c(wss1,wss)
plot(1:6,wss,type="l",xlab="Csoportok száma",ylab="Csoporton belüli
négyzetösszegek",lwd=2)
5.25. R-forráskód

Első lépésként most is a csoporton belüli négyzetösszegeket ábrázoljuk a lehetséges klaszterszámok függvényében, hogy el tudjuk dönteni, hány klaszteres megoldás lenne a megfelelő az adatokra (5.25. R-forráskód). Az 5.25. R-eredményen azt láthatjuk, hogy a hármas értéknél van éles törés a görbén, ez alapján a háromklaszteres megoldást fogjuk vizsgálni k-középpontú klaszteranalízissel (5.26. R-forráskód).

5.25. R-eredmény.

kközép<-kmeans(d,3)
print(kközép, digits=3)
5.26. R-forráskód

  K-means clustering with 3 clusters of sizes 7, 5, 8 
Cluster means: V1 V2 V3 V4 V5 V6 V7 V8 1 2.00 3.57 1.86 3.86 5.29 3.29 5.14 3.43 2 3.60 5.60 3.60 6.40 3.40 6.60 3.40 6.60 3 6.13 3.63 6.00 3.00 2.00 4.00 2.00 4.25
Clustering vector: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 3 1 3 2 1 3 3 3 1 2 1 3 1 2 3 2 3 1 2 1
Within cluster sum of squares by cluster: [1] 52.9 17.6 44.3
Available components: [1] "cluster" "centers" "withinss" "size"
5.26. R-eredmény.

Az 5.26. R-eredmény a klaszteranalízis eredményét mutatja. Az első sor („K-means clustering with 3 clusters of sizes 7,5,8”) arról ad információt, hogy háromklaszteres megoldásunk van, melyek mérete 7, illetve 5 és 8 elemszám. Hogy az egyes elemek melyik klaszterbe esnek, arról a „Clustering vector” ad információt. Az első sor az egyes elemeket, a második pedig a csoporttagságot mutatja.

A „Cluster means” az egyes klaszterek átlagos tagjának, centroidjának a jellemzőit mutatják. Az első klaszter átlagos tagja kiválóan érzi magát éttermek nélkül is, csak pénzpocséklásnak tartja azokat és inkább saját maga főz. A második klaszter átlagos alkalomadtán jár éttermekben (családi ünnepek esetén például), esetleg a munkahelyi étkezdét használja, előnyben részesíti a mérsékeltebb árakat. Míg a harmadik klaszter átlagos tagja szívesen jár éttermekbe, nem is nagyon szeret főzni.

A „Within cluster sum of squares by cluster” értékei a klaszteren belüli eltérések négyzetösszegét mutatja.

Az eredmények alapján vannak olyan emberek, akik nem szeretnek étterembe járni, az számukra egy életforma, s vannak olyanok, akik az otthoni konyhát részesítik előnyben. Ugyanakkor vannak megfontoltabb emberek is, akik igyekeznek energiájukkal takarékoskodni, ezért munkahelyen vagy valamilyen nagyobb összejövetel esetén szívesen étkeznek házon kívül.

   
 
Münnich Á., Nagy Á., Abari K. (2006). Többváltozós statisztika pszichológus hallgatók számára. v1.1.