mvst

Fontos tudnivalók

1. Hardver/Szoftver követelmények

Az elektronikus könyv megtekintéséhez egy normál teljesítményű (webes böngészésre alkalmas) IBM PC kompatibilis vagy Macintosh számítógép szükséges. A minimális képernyőfelbontás 800x600.

A könyv megtekintéséhez egy böngészőprogramra (Internet Explorer 6.0+, Firefox 3.0+, Chrome 0.3+, Safari 2.0+, Opera 9.5+) is szükség van. Mivel a könyv egyes részei MathML-ben készültek, az oldalak hibamentes megjelenítéséhez online internetkapcsolatra van szükség a MathJax motor eléréséhez. Külön program telepítése nem szükséges.

Az elektronikus könyv tartalmaz 3 interaktív illusztrációt, melyek megjelenítéséhez a Flash Player 7.0+ változatára van szükség. Ha ezzel nem rendelkezünk itt letölthetjük.

2. Az R környezet

Az elektronikus könyv példáiban az ingyenesen elérhető R statisztikai programcsomagot használjuk. A könyv olvasása során ha szeretné kipróbálni az egyes statisztikai eljárásokat, telepítenie kell az R-programot. Ehhez kattintsunk a következő két link valamelyikén (az R program license-éről itt olvashat):

Az R statisztikai programról további információkatt itt olvashat.

A könyv egyes részei az R alapvető funkcióin kívül egyéb függvényekre is hivatkoznak. Ezek ún. csomagokban foglalnak helyet. A R-program sikeres telepítésen túl ezeket a csomagot is fel kell telepíteni a gépünkre:

A telepítendő csomagok a következőek:

  • abind
  • car
  • effects
  • lmtest
  • multcomp
  • Rcmdr
  • relimp
  • rgl

A csomagok telepítése:

  • Ha rendelkezik Internet kapcsolattal, akkor indítsa el az R programot, majd válassza ki a "Packeges/Install package(s)..." menüpontot. A megjelenő ablakból válassza ki a "Hungary" sort, majd a megjelenő csomaglistából az "Rcmdr", majd az "rgl" elemet. A többi csomagot külön nem kell telepíteni, automatikusan felkerül a gépünkre az "Rcmdr" csomag telepítése során.

  • Ha nem rendelkezik Internet kapcsolattal, akkor indítsa el az R programot, majd válassza ki a "Install package(s) from local zip files..." menüpontot, majd nyissa meg a CD-ROM "/kieg" könyvtárából a fent felsorolt összes csomagot. A "Select files" ablakban a zip formátumban lévő összes csomag egyszerre kijelölhető és így akár egy lépésben telepíthető.

A könyvben a következő adatállományokra történik hivatkozás:

A linkeken kattintva letöltheti az adatállományokat.

Az adatállományokra a példákban "c:/adat/" elérési úttal hivatkozunk (pl.: c:/adat/autok.csv). Ha ebbe a könyvtárba másoljuk a fenti állományokat, akkor az R forráskódok módosítás nélkül futtathatók. Ha más könyvtárba másoljuk az adatokat, akkor az elérési utakat az R forráskódokban meg kell változtatni.

 
Münnich Á., Nagy Á., Abari K. (2006). Többváltozós statisztika pszichológus hallgatók számára. v1.1.