Mobbing

Ahogy életünk szerves része a munka, úgy társas kapcsolatainknak is fontos részét képezi a munkánk során velünk kapcsolatban lévő emberekhez fűződő viszonyunk. Mindezt alapvetően meghatározza a munkahelyünkön uralkodó légkör, mely éppúgy képes növelni a munkavégzésünk során megélt elégedettségünket és jóérzésünket, mint olyan hellyé tenni a munkahelyünket, melyben folyamatosan káros stresszhatásnak vagyunk kitéve a munkatársaink és/vagy a vezetőink viselkedése által.
A munkavégzés során megjelenő személyes konfliktusok a munkacsoportok működésének természetes kísérőjelenségei. Amennyiben azonban mindez túlzott mértékűvé fokozódik, az egyes személyek ellen irányuló támadások kiéleződnek, már olyan jelenséggel állunk szemben, ami alapvető gátjává válhat a hatékony munkavégzésnek. Ebben az esetben már nem természetes jelenségről, hanem pszichoterrorról vagy más néven mobbingról beszélünk. A pszichoterror olyan konfliktus, melynek során egyeseket a kollégáik és/vagy vezetőik gyakran és hosszabb időn át különböző inzultusoknak, zaklatásoknak, molesztálásoknak tesznek ki. Ennek következményeként az érintetteknél kezdetben többek között kedvtelenség, a munkafeladatok iránti érdeklődés csökkenése jelentkezik, mely a kiváltó konfliktusok kezeletlensége esetén akár pszichikus megbetegedésekhez, végül pedig a munka világából való teljes és végleges kikerüléshez is vezethet.
A pszichoterror jelensége súlyos következményei okán általában véve is figyelmet érdemel, abban az esetben viszont, ha valaki munkaképessége vonatkozásában valamilyen tekintetben megváltozott képességűnek tekinthető, kiemelt jelentőségű. Bizonyított tény ugyanis, hogy a pszichoterror áldozatai között gyakrabban szerepelnek olyan személyek, akik valamilyen oknál fogva - mint pl. a megváltozott munkaképesség hátterében álló tényezők - eltérnek az átlagtól, az elvárttól.
A mobbing jelenségéről a megváltozott munkaképességű személyeknek szóló tréningfoglalkozás célja a pszichoterror fogalmának és jelenségének a megismerése, ennek révén pedig a megelőzésének illetve esetleges kialakulása esetén a minél hamarabbi leállításának az elősegítése.
A tréning során a résztvevők a vonatkozó elméleti ismeretek megismerésén valamint a tréning részét képező különböző gyakorlatokon keresztül: