Egészségpszichológiai ismeretek - Hogyan maradjunk egészségesek munkavégzésünk során?

Az egészség és a betegség életünk szinte minden területének központi fogalmai. Életünk minden eseményét - érintse az a magánéletünket vagy éppen a fennmaradásunkért végzett munka területét - tudatosan vagy tudattalanul értékeljük abban a vonatkozásban, hogy vajon jó-e nekünk, segít-e abban, hogy jól érezzük magunkat vagy nem, azaz, hogy az általunk megélt egészségi állapotunkhoz milyen módon és mértékben járul hozzá.
A munka, a munkakeresés és a munkavégzés életünk szerves része, így több szinten is nagymértékben meghatározza azt, miként éljük, élvezzük azt. A munka befolyással van egészségünkre és jóllétünkre, mely befolyás lehet pozitív vagy éppen negatív. A munka képes célt és értelmet adni az ember életének, rendszert és tartalmat a mindennapjainak, jelentheti számára az önmegvalósítást, az önbecsülést, a szociális támogatást és az anyagi javakat. Ezen optimális esetben a munka akár az élet egyik legfontosabb egészségvédő és -fejlesztő faktora lehet. Amennyiben azonban mindez épp az ellenkező módon alakul különféle tünetek (szomorúság, koncentrációs nehézségek, a munka élvezetének és az iránta való elkötelezettségnek a csökkenése, fáradtság, levertség, alvási problémák, stb.), majd pedig különféle lelki és testi betegségek (szorongás, depresszió, különféle szenvedélybetegségek /drog- és alkoholfogyasztás, játékszenvedély/, szív- és vérnyomásproblémák, emésztőrendszeri problémák, stb.) alakulhatnak ki. Mindez akár abban is megnyilvánulhat, hogy az adott egyén elutasítja a megváltozott munkaképesség esetén a sikeres munkahelyi elhelyezkedéshez elengedhetetlenül szükséges gondozást illetve azt, hogy keresse és elfogadja a különféle rehabilitációs lehetőségeket.
Abban, hogy az adott munka alapvetően egészségfejlesztő vagy éppen egészségkárosító hatású lesz-e alapvetően meghatározó szerepet játszik az adott munka okozta stressz jellegzetessége, valamint az adott munkahelyi szervezet és az adott munkavállaló által a jelentkező stressz kezelésére tett próbálkozások sikeressége. A viselkedésnek az egyén saját egészségi állapotában való kiemelkedő szerepét támasztják alá a kutatási eredmények is, melyek szerint a betegségek, sőt a halálokok jelentős része egyéni viselkedéses tényezőkre vezethetők vissza.
Az egészségpszichológiai ismeretekről a megváltozott munkaképességű személyeknek szóló tréning célja annak az elősegítése, hogy képesek legyenek megőrizni, illetve fejleszteni a testi-lelki egészségüket az "élet" munkakeresés, munkavállalás és munkavégzés által "viharossá tett" tengerén.
A tréning során a résztvevők a vonatkozó elméleti ismeretek megismerésén valamint a tréning részét képező különböző gyakorlatokon keresztül: