Stressztűrő Képesség Vizsgálata

Miért lehet szükséges ezt mérni?

A hétköznapi életben gyakran jelent megterhelést az, hogy folyamatosan változó dolgokhoz kell alkalmazkodnunk, válaszolnunk kell az ilyen helyzetekre. Például gépjárművezetés közben állandóan a forgalomnak és az útirányunknak megfelelően kell lassítanunk, gyorsítanunk, kanyarodni stb. Ilyen helyzetekben néha pillanatok törtrésze alatt kell eldöntenünk, hogyan reagálunk a kialakult helyzetben. A nem megfelelő, lassú reagálás súlyos balesethez is vezethet.
Ezekkel a tényezőkkel számolni kell a munkavégzés során is, a munkavállalónak tudnia kell kezelni ezeket a helyzeteket, különben negatívan hathat a teljesítményére. Ez a képesség is személyenként eltérő lehet. Egyesek nagyon könnyen kezelnek egy feszültségekkel nehezített helyzetet, míg mások szinte képtelenek ilyen feltételek között teljesíteni, helyesen reagálni.
Például egy gépészmérnöknek jelentős terhet jelent, hogy a szakmai követelmények mellett a megrendelő igényeinek is megfelelve kell minőségi munkát végeznie, illetve a határidők betartására is oda kell figyelnie.
Egy raktáros munkájában is számos stresszforrás jelentkezik. Jelentős nyomást jelent a felelősség, hiszen a raktárban tárolt árukért felelősséggel tartozik. Folyamatosan számon kell tartania az árukészletet, intézni a kiadásokat és bevételeket, időnként pedig leltárt is végez. Mindezeket igen precízen (és gyorsan) kell elvégezni, ami pedig stresszforrást jelent.
Egy sorszalag mellett dolgozó munkás számára is megterhelő lehet, ha túl gyorsan kell dolgoznia, mert például a munkatársakkal nem sikerült összehangolnia a munkáját, vagy módosították a gyártást, és gyorsan változtatni kell a termelésen. Ilyenkor szükségszerű, hogy a dolgozó gyorsan tudjon reagálni, különben lassítja a termelést, mások munkáját, illetve baleset forrása is lehet.
A monitor előtt ülő operátoroknak, akik figyelik a különböző termelési folyamatokat, szintén kritikus fontosságú lehet ez a képesség. Időben kell reagálniuk a monitoron megjelenő problémákra, tudniuk kell azt is pontosan, hogy különböző helyzetekben mi a teendő.

Mit jelent a stressztűrő képesség összefoglalva?

A teszttel vizsgált stressztűrő képesség a változatos, folyamatos és gyors ingerekre adott gyors és pontos válaszadási képességet jelenti.

Hogyan néz ki a stressztűrő képességet vizsgáló teszt?

A tesztfelvétel és a teszteredmények, tesztpontszámok kiszámítása is számítógép segítségével történik.
A teszt felvétele összesen kb. 10 percet vesz igénybe.