Perifériás Észlelés Vizsgálata

Miért lehet szükséges ezt a képességet mérni?

Gyakran előfordul velünk, hogy a "szemünk sarkából" veszünk észre dolgokat. Például egy szupermarket sorai között sétálgatva keresünk egy terméket, és közben észrevesszük, hogy a 3-4 méterrel arrébb álló gyermekünk éppen akkor készül egy tábla csokoládét felbontani.
A mindennapi életben és a munkahelyen is fontos, hogy a látóterünk szélén zajló eseményeket is követni tudjuk figyelmünkkel, és ezáltal fel tudjunk figyelni a számunkra kedvező vagy éppen veszélyes jelzésekre.
Gépjárművezetés közben például nagyon fontos, hogy miközben előre nézünk és az előttünk lévő forgalmat, táblákat, lámákat figyeljük, észrevegyük, ha egy gyalogos lelép a járdáról, egy kisgyerek kiszalad az úttestre, nagyobb gödör van az úttestben stb. Az sem túl szerencsés, ha sebességváltáskor tekintetünket a sebességváltóra irányítjuk, mert akkor nem az előttünk haladó forgalomra figyelünk, s így könnyen balesetet szenvedhetünk. Egy gépjárművezetőnek tehát kiemelkedően fontos, hogy a perifériás észlelése ne károsodjon.
Egy bolti eladó esetében is fontos ez a képesség, mivel rendszerint több dolgot is kell egyidejűleg végezniük. Így például miközben egy vevővel beszélget, nem kerülheti el a figyelmét, ha valaki valamilyen kárt próbál tenni az árukészletben. Vagy ha éppen telefonon beszélget, akkor észre tudja venni, ha belép egy vevő, köszön neki és jelzi, hogy azonnal foglalkozik vele, csak befejezi a beszélgetést.
Hasonlóan, egy operátor munkájában is fontos a perifériás észlelés. Munkája nagy részében monitoron követi szemmel az eseményeket, fontos, hogy egyetlen apró részlet se kerülhesse el a figyelmét. Megfelelő perifériás észlelés birtokában észreveszi a képernyő sarkában megjelenő problémákat, jelzéseket is, ezáltal sokkal precízebben, pontosabban és megbízhatóbban képes dolgozni.
Egy kertész munkája során is fontos, hogy észrevegye a látótere szélén lévő dolgokat. Például fűnyírás közben egyenletesebben tud haladni, ha folyamatosan a gyep nagyobb részét képes figyelemmel tartani. Ugyanígy egy sövény megigazítása is egyenletesebb, ha egyszerre nagyobb területet lát át. Ezeken túl balesetveszélyes is lehet, ha például nem veszi észre, hogy a fűnyíró vezetéke a gép alá került.
Egy szalag mellett dolgozó munkásnak is a saját munkája mellett a mellette dolgozók munkáját is figyelemmel kell kísérnie, különben nehezebben tudnak összhangban dolgozni. Ilyenkor is arra van szükség, hogy miközben a saját munkaasztalunkra figyelünk, a "szemünk sarkából" kövessük az eseményeket.

Mit jelent a perifériás észlelés összefoglalva?

A perifériás észlelés az észlelésnek az a része, amely a látásunkkal fókuszált területen kívülre esik. A látómezőnk szélén történő dolgok, események észlelését jelenti.

Hogyan néz ki a perifériás észlelést vizsgáló teszt?

A tesztfelvétel és a teszteredmények, tesztpontszámok kiszámítása is számítógép segítségével történik.
A teszt felvétele összesen kb. 15 percet vesz igénybe.