Kockázatvállalási hajlandóság Vizsgálata

Miért lehet szükséges ezt mérni?

Szinte minden ember játszott már valamilyen szerencsejátékot: ez nem feltétlenül arra utal, hogy valamilyen összegben fogadott egy kaszinóban, lottózott, vagy játékgépezett, hanem például arra, hogy leült a barátaival kártyázni; fogadást kötött a munkatársával, hogy másnap zöld blúzban jön-e egy kollegájuk stb.
Az ilyen helyzetek tele vannak bizonytalanságokkal, amelyeket tudni kell megfelelően kezelni. Vannak helyzetek, amikor "kötelezően" vállalnunk kell valamekkora kockázatot. Képzeljük el, például, hogy délután 4 óra van és egy lakhelyünkön kívüli városban intézünk valamilyen ügyet. A vonatunk haza 4 óra 18 perckor indul, a következő pedig este 10-kor. Kb. 20 percre vagyunk a vasútállomástól. Egy ilyen helyzetben a legtöbb ember megkockáztatná elérni a korábbi vonatot, hiszen rengeteget kellene a következőre várni. Ebből is láthatjuk, hogy a kockázatvállalással nem csak veszíteni, hanem nyerni is lehet.
Nagyon gyakran a munkahelyünkön is kénytelenek vagyunk kisebb-nagyobb kockázatot vállalni. Az emberek nem egyenlő mértékben hajlandóak kockázatot vállalni. Vannak, akik egészen nagymértékű kockázatot hajlandóak vállalni, mások a legkisebb mértékű bizonytalanságtól is megijednek. Az is fontos, hogy a vállalt kockázat mértéke összhangban legyen képességeinkkel, lehetőségeinkkel, azaz tudnunk kell, hogy mennyit kockáztathatunk.
Például egy bolti eladó, amikor árut rendel, akkor nem mindig tudja biztosan, hogy a rendelt áruból mennyit tud eladni. Ilyen helyzetekben kockáztatja, hogy nem tudja minden áruját eladni, mert túl sokat rendel, vagy pedig - a másik véglet - túl keveset rendel, akkor pedig rengeteg haszontól esik el.
Hasonlóképpen jelentős kockázatot vállalnak a veszélyes üzemekben dolgozó emberek is, például vegyi üzemekben, atomerőművekben dolgozók. Ők saját egészségüket, testi épségüket kockáztatják csupán azzal, hogy azon a helyen dolgoznak.
Egy munkaadó is jelentős kockázatot vállal, amikor egy új munkavállalót vesz fel, ugyanis nem lehet biztosan megmondani, hogy az adott személy valóban úgy fog dolgozni, ahogyan azt várják tőle, nem biztos, hogy be tud illeszkedni, stb.

Mit jelent a kockázatvállalási hajlandóság összefoglalva?

A kockázatvállalási hajlandóság azt jelenti, hogy a személy önként vállal bizonytalan kimenetelű, kockázatos helyzeteket. Az ilyen helyzetek kimenetele kétséges, nem lehet biztosat tudni róla.

Hogyan néz ki a kockázatvállalási hajlandóságot vizsgáló teszt?

A tesztfelvétel és a teszteredmények, tesztpontszámok kiszámítása is számítógép segítségével történik.
A teszt több altesztből áll.
A teszt felvétele összesen kb. 20 percet vesz igénybe.