Figyelem és Koncentráció Vizsgálata

Miért lehet szükséges ezeket a képességeket mérni?

Naponta előfordulnak olyan helyzetek, amikor csupán egyetlen egy dolog köt le minket, és minden mást megpróbálunk félretenni. Egy jól ismert ilyen helyzet, amikor otthon hónapvégén a kiadásainkat tekintjük át. Ilyenkor minden hangos és zavaró dolgot igyekszünk kiküszöbölni: magunkra zárjuk a szobánk ajtaját, rádiót, televíziót kikapcsoljuk és igyekszünk az előttünk lévő számoszlopokra irányítani a figyelmünket. Vannak olyan emberek, akik ezt igen könnyen meg tudják valósítani, mások még teljes csend és nyugalom mellett sem képesek huzamosabb ideig a számolgatással foglalkozni, mivel egy idő után a falon függő képek kötik le a figyelmüket.
Egyes emberek nagyon jól tudnak egyetlen dologra odafigyelni és koncentrálni, míg másoknak ez kifejezetten a nehezükre esik.
Szinte nincs olyan foglalkozás, ahol ne lenne fontos az, hogy figyelni és koncentrálni tudjunk a munkánkra. Ha nem arra figyelnünk, amit csinálunk, akkor rengeteget hibázunk, lassabban végezzük a munkánkat, és mások munkavégzését is akadályozzuk vele, esetleg mások idejét raboljuk vele, rosszabb esetben még kárt is okozhatunk nekik.
Egy bérügyintéző például pénzbeli kárt okozhat a dolgozóknak azzal, ha nem kellő figyelemmel és koncentrációval végzi a munkáját. Az ő feladatai közé tartozik, hogy a munkaidő-táblázatok, műszaknaplók és egyéb információk, iratok alapján kiszámítsa a dolgozók munkabérét. Egyetlen számjegy hibás átirata több ezer vagy akár tízezer forintos veszteséget, tévedést jelenthet a dolgozó bérében, amit utólag lehet ugyan korrigálni, ám hatalmas károkat okozhat.
Hasonló helyzetben van egy asszisztens vagy egy adminisztrátor is, aki különböző kiadások kapcsán végezhet költségvetés-elemzést, másrészt pedig rengeteg dolgot szervez, időbeosztást készít és felügyel, jelentéseket is olvas. Ezeknél a feladatoknál is nagyon fontos, hogy képes legyen a feladatára összpontosítani.
Irodai jellegű tevékenységeken túl egy szalagmunkás esetében is fontos, hogy odafigyeljen a munkájára. Ha elkalandozik a figyelme, azzal egyrészt a többi szalagnál dolgozó munkás munkáját hátráltatja, másrészt a saját testi épségét is veszélyeztetheti, ha veszélyes gépekkel dolgoznak. 

Mit jelentenek ezek a képességek összefoglalva?

A figyelem és a koncentráció egymással rokon, és egymással magyarázható fogalmak.
A figyelem egy kognitív folyamat, amelyben szelektíven egyetlen dologra koncentrálunk, miközben mást figyelmen kívül hagyunk.

Hogyan néz ki a figyelem és koncentráció képességet vizsgáló teszt?

A tesztfelvétel és a teszteredmények, tesztpontszámok kiszámítása is számítógép segítségével történik.
A teszt felvétele összesen kb. 20 percet vesz igénybe.