Induktív Érvelési Képesség Vizsgálata

Miért lehet szükséges ezt a képességet mérni?

A legtöbb ember szeret rejtvényt fejteni. A rejtvények, fejtörők játékos formában adnak számunkra gondolkodtató feladatokat. A feladatokban rendszerint valamilyen szabályt kell felfedeznünk, amely el van rejtve a feladat képei, szavai között.
Vannak emberek, akik szívesen és könnyedén oldanak meg ilyen feladatokat, mások nem szeretnek ilyen időtöltést választani, mert nehezen vagy egyáltalán nem képesek ilyen feladatokat megoldani.
Kevésbé játékos formában, de munkahelyi körülmények között is gyakran előfordul, hogy a rendelkezésünkre álló információk alapján állapítunk meg szabályszerűségeket, vonunk le következtetéseket. 
Egy bolti eladó például a boltjában vásárló emberek vásárlási szokásai alapján rendeli az árukat. Tudnia kell, hogy mire van kereslet, illetve, hogy a kereslet hogyan fog változni a közeljövőben. Minél jobban követni tudja ezeket a mozgásokat, annál jövedelmezőbb lesz az üzlete.
Egy raktárosnak, illetve beszerzőnek is tudnia kell, mely nyersanyagokat, árukat kell beszerezni, hogy a cég minél hatékonyabban tudjon működni. Nem megfelelő nyersanyag-utánpótlás esetén egy gyárban szüneteltetni kell a termelést, nem tud a munka megfelelő ütemben haladni, ami nagy veszteséget jelenthet a cég számára.
Egy gépészmérnöknek is rengeteg következtetést kell levonnia. Egy tervrajz alapján tudnia kell, hogy a rosszul működő gépben mely alkatrész a hibás, illetve a hiba milyen más területeken jelentkezhet még, ha nem kezelik időben.
A legtöbb munkahelyen tehát kulcsfontosságú, hogy a dolgozók tudjanak a "sorok között olvasni", képesek legyenek következtetéseket levonni, előjelzéseket tenni a rendelkezésükre álló tények, információk, az eddigi történések alapján.

Mit jelent ez a képesség összefoglalva?

Az induktív érvelés az a képesség, ahogyan egy speciális esetből általánosabb szabályokra tudunk következtetni. Az intelligencia egy alapdimenziójának tekintik.

Hogyan néz ki az induktív érvelési képességet vizsgáló teszt?

A tesztfelvétel és a teszteredmények, tesztpontszámok kiszámítása is számítógép segítségével történik.
A teszt felvétele összesen kb. 15 percet vesz igénybe.